KINKUN PAISTAMINEN

Mikäli suolaat kinkun itse, vaihda suolavesi kahden-kolmen päivän kuluttua suolauksen aloittamisesta. Halutessasi voit vaihtaa suolaveden vielä toisenkin kerran esimerkiksi noin viikon kuluttua. Huomioi myös,
että mikäli säilytät suolausastiaa tilassa, johon mahdollinen pakkanen yltää niin suolavesi ei jäädy, mutta liha jäätyy.

Käyttämämme joulukinkkujen suolausprosentti on 6,5 %. Mikäli ruokavalionne on vähäsuolainen, suosittelemme kinkun liottamista noin vuorokauden ajan. Muussa tapauksessa riittää pelkkä huuhtelu kylmällä
vedellä pintasuolan poistamiseksi. Pyyhi pinta kuivaksi.

Ota kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla vähintään 10 astetta uuniin laitettaessa.

Tarkista lihalämpömittarin toimivuus kiehuvassa vedessä. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, ettei se ota kiinni luuhun. Nosta kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle uunipelti ja lisää uunipellille vettä, jotta tippuva rasva ei pääse kuivumaan peltiin. Kypsennä kinkku 110-125°C:ssa. Paistoajaksi varataan ensimmäiselle kilolle noin 1½ tuntia ja seuraaville noin tunti/kilo.
Paistoaika on ohjeellinen, sillä uunien termostaateissa on eroja. Paras tae kypsyydestä on lihan sisälämpötila, jonka voi parhaiten varmistaa käyttämällä lihalämpömittaria. Kinkku on mehevä 77-asteisena. Perinteisen murea se on 80-asteisena. Anna kinkun jäähtyä. Poista mahdollinen verkko ja nahka. Sivele pinta sinapilla ja siivilöi pinnalle ohut kerros korppujauhoja. Kuorruta kinkkua 250°C:ssa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin.

Kinkku paistetaan edellä mainitulla tavalla, olipa kyse isosta tai pienestä kinkusta tai kinkun palasta.


TURUN MESTARIPALVI TOIVOTTAA HERKULLISTA JOULUA !


Radiomiehenkatu 4, 20320 Turku, puh. 0201 555 444
www.mestaripalvi.fi