LIHAPATA BURGUNDILAISEEN TAPAAN

noin 1 kg naudanpaistia (ulko-, kulma- tai sisäpaistia, lapaa tai muuta sopivaa patalihaa)
noin 150 g pekonia
1 iso sipuli
noin 150 g pikkusipuleita
valkosipulia
pieni rasia herkkusieniä
1/2 pulloa punaviiniä
1/2 litraa lihalientä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
vehnäjauhoja suurustamiseen
voita tai öljyä paistamiseen


Kuutioi liha ja sipuli reiluiksi kuutioiksi. Viipaloi pekoni. Ruskista lihat ja sipulikuutiot ja nosta pataan. Paista pekonisiivut ja nosta pataan. Ripottele hieman vehnäjauhoja lihojen päälle. Lisää lihaliemi ja punaviini. Nosta pata noin 150 – 175 asteiseen uuniin. Lisää noin puolen tunnin hauduttamisen jälkeen tomaattipyre ja valkosipuli.

Tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori pikkusipulit ja paista ne pannulla kevyesti. Jos haluat välttyä pikkusipuleiden kuorimiselta, voit korvata ne hillosipuleilla. Lisää sipulit ja herkkusienet pataan, kun kypsennysaikaa on jäljellä noin puoli tuntia. Kaiken kaikkiaan kypsennysaika on vähintään 1,5 – 2 tuntia.

Suurusta tarvittaessa jauhosuurusteella. Tarjoile pata perunoiden tai riisin kanss